Over de restauratie

De restanten van kasteel Nuwendoorn werden in 1948 bij toeval ontdekt door een boer die op kloostermoppen stuitte. Ruim tien jaar later werd de ruïne volledig blootgelegd. In de jaren ’60 besloot men de funderingen te consolideren en de binnenzijde van de ruïne glad af te werken om verdere verval te voorkomen.

Overdracht en openstelling

Aan het begin van de 21ste eeuw bleek de ruïne in een zorgwekkende staat te verkeren. Daarom werd in 2006 besloten om de ruïne te revitaliseren. De bovengrondse delen, zoals de muren, werden opnieuw opgemetseld en er werden schanskorven gevuld met stenen geplaatst. Architect Paul van Vliet ontwierp daarnaast een indrukwekkende stalen toren, die een moderne toevoeging aan het historische geheel vormt. Er kwamen ook meer plekken voor bezoekers om te zitten en te genieten van de natuurrijke omgeving.

In 2022 kwam de ruïne in bezit van Monumentenbezit, na een overdracht door de Provincie Noord-Holland. Directeur Mark van den Bos deelt zijn inzichten over deze belangrijke overdracht en de toekomstige openstelling van dit ‘nieuwe’ monument voor het publiek. Dankzij deze inspanningen kunnen bezoekers nu genieten van een prachtig gerestaureerd historisch monument dat een belangrijke plaats inneemt in de regionale geschiedenis.

Geopend in 2023

Met de plaatsing van een nieuwe toegangsbrug en openstelling op gezette tijden is de ruïne sinds mei 2023 weer toegankelijk voor het publiek. Wat je nu ziet zijn gedeeltelijk heropgebouwde kasteelmuren met modern materiaal en een nieuwe hoofdtoren van staal waar je nu net als toen, op de uitkijk kan gaan staan.

Directeur Mark van den Bos vertelt in deze video over de overdracht en over de openstelling van het ‘nieuwe’ monument.

Over Monumentenbezit

Wat er verder aan restauratie door Monumentenbezit is uitgevoerd lees je in deze online publicatie. Monumenten behouden voor de toekomst, dat is het werk van deze stichting. Dit doen zij door het onderhouden, onderzoeken en het herbestemmen van de bouwwerken met waar mogelijk een nuttige functie voor de maatschappij. Openstelling voor het publiek is een belangrijk onderdeel van het werk om zoveel mogelijk mensen de unieke decors en de historische verhalen te laten beleven. Benieuwd naar de andere monumenten verspreid door heel Nederland? Ga naar monumentenbezit.nl.